Необходими продукти:
- 500 г картофи
- 50 г прясно краве масло
- 1 морков
- 1 главичка кромид лук (или бялата част от 1 стрък праз)
- 1/2 супена лъжица брашно
- 2 чаени чаши прясно мляко
- 4 чаени чаши вода
- 1 жълтък
- 2 филийки хляб
- сол на вкус
Приготвяне или как се готви ястието:
- Почистените, измити и ситно нарязани лук и морков се задушават в 1/2 от мазнината до омекване, заливат се с кипящата вода и се сваряват заедно с дребно нарязаните картофи, след което се претриват през цедка или се разбиват с миксер (заедно с течността).
- Брашното се запържва до златисто оцветяване в 1/2 от останалата мазнина, разрежда се с 2/3 от млякото и се прибавя към пасираните зеленчуци.
- Супата (може да се разреди с малко гореща вода) се вари 10 минути, застройка се с останалата 1/3 от млякото и разбития жълтък при непрекъснато разбъркване, подправя се с останалото масло и се поднася с крутончета от хляба или с друга гарнитура - пирожки, соленки, тестени лешници и др.
*Бележки: Крутончетата се приготвят, като филийките от хляба, предварително намазани с масло и поръсени с настърган кашкавал, се нарязват на кубчета, които се запичат във фурна.