Необходими продукти:
- 300 гр кестени (обелени и сварени - продават се и готови)
- 1 морков
- 1 стрък праз
- 40 гр масло
- сол и черен пипер
- индийско орехче
- 125 мл бяло вино
- 500 мл месен бульон
- 200 гр сметана
- 1 щипка канела
- пудра захар
Приготвяне или как се готви ястието:
- Няколко кестена оставете на страни за украса. Останалите нарязвате на парченца. Празът и моркова нарязвате на тънки колелца.
- Сгорещявате маслото и слагате кестените с малко пудра захар, да се карамелизират. Прибавяте зеленчуците и леко задушавате.
- Добавяте сол, пипер и прясно настъргано индийско орехче, след което изсипвате и виното.
- Добавяте бульона и сметана и на ниска температура оставяте да къкри за около 15 минути.
- Когато е готова, пасирате и ако е необходимо овкусявате.
- Разпределяте по чиниите, поръсвате с малко канела и кестените, които сте отделили (нарязани на дребно).