Необходими продукти:
- 1/2 ч.ч. масло
- 3 ч.ч. лук, накълцан
- 3 ч.ч. картофи, нарязани на кубчета
- 3 ч.ч. пилешки бульон
- 100 гр листа от коприва
- сол и черен пипер на вкус
- течна сметана, за гарниране
Приготвяне или как се готви ястието:
- Разтопете маслото в подходяща дълбока тенджерка. Прибавете нарязания лук, сложете капак и гответе за 5 минути или докато омекне.
- Прибавете картофите и бульона, сложете отново капака и гответе за още 30 минути. Сложете кухненски ръкавици и почистете копривата, като откъснете внимателно само листата.
- След това ги измийте под струя студена вода и оставете да се отцедят върху кухненска салфетка.
- Прибавете в тенджерата и оставете да се готвят за около 5-8 минути.
- Изсипете всичко в кухненския робот и пасирайте до гладка, еднородна смес. Върнете в чиста тенджерка и овкусете.
- Загрейте ако е необходимо, без супата да завира. Сервирайте гореща като гарнирате със сметана и поръсите лек с черен пипер.