Необходими продукти:
- 2 с.л. масло
- 1 малка главичка лук, накълцана
- 1 3/4 ч.ч. накълцан пресен лук
- 1 1/2 ч.ч. картофи, обелени и накълцани
- 2 1/2 ч.ч. зеленчуков бульон
- 1 1/2 ч.ч. течна сметана
- 2 с.л. лимонов сок
- сол и черен пипер на вкус
- малко накълцани пера от пресен лук, за гарниране
Приготвяне или как се готви ястието:
- Разтопете маслото в тенджерка. Прибавете двата вида накълцан лук и задушавайте на ниска температура и под капак за 10 минути или докато зеленчука омекне.
- Прибавете картофите и бульона и оставете да заври. Сложете капака и оставете да се задушава на средна температура за около 30 минути. Когато и картофите омекнат оставете сместта леко да изстине.
- Пасирайте до гладка смес. Може да сервирате гореща или студена. Ако я искате гореща върнете супата в чиста тенджерка.
- Овкусете със сметана, сол и черен пипер.
- Загрейте бавно, като бъркате отвреме на време. Прибавете и лимоновия сок.
- Ако я искате студена изсипете я в подходящ съд. Прибавете сметаната, лимоновия сок и овкусете със сол и черен пипер. Поставете капак и оставете в хладилник за поне 1 час.
- Преди да сервирате и в двата случая поръсете супата с ситно нарязани пера от пресен лук.