Необходими продукти:
- 3 eдри яйца
- 1 в.ч. захар от 200 мл
- 1/2 в ч прясно мляко
- 50 мл олио
- 1 и 1/2 в ч брашно
- 1 бакпулвер
- 1 ванилия
- 3 равни с.л. тъмно какао
Сироп:
- 400 мл прясно мляко
- 2 -3 с.л. захар
Крем:
- 200 г течна сметана
- 60 г сладкарска извара
- пудра захар 1 с.л.
Шоколадов сос:
- 200 мл прясно мляко
- 1/2 в.ч. захар
- 2 с.л. какао
- 50 г начупен черен шоколад
- 1 с.л. царевично нишесте
Приготвяне:
- В купа се разбиват яйцата със захарта докато се разтопи. Добавя се прясно мляко, олио и ванилията. Накрая се пресява брашното с бакпулвера и какаото р азбърква се на кексова смес.
- Сипва се в тавичка намазана с олио и поръсена с брашно, печем кекса в загрята фурна 180 С до суха клечка. Изважда се от фурната и оставяме да се охлади.
- Смесваме прясно мляко и захар на вкус, при мен 2-3 с.л.
- Набожда се кексът и с лъжица се сиропира.
- В купа разбиваме течна сметана, захар и извара на гъсто кремче.
- Намазва се кекса с крем и оставяме на хладно докато приготвим шоколадовия сос.
- В касеролка загряваме прясно мляко, захар, какао, царевично брашно.
- Разбърква се с телена бъркалка докато се загрее, добавя се начупен черен шоколад и разбъркваме докато се разтопи на слаб огън, да не загори .Оставяме леко да се охлади ,като го прехвърляме в нова купа.
- Заливаме кекса с шоколадовия сос, заравнява се и оставяме за 1 нощ в хладилника.
- Сутринта се прокарва мокър нож по края и се сваля ринга на формата.
- Декорира се с червени сърца от фондан, поръсваме смлени бадеми, нарязваме и поднасямe.
Рецепта предоставена от Виолета Матева.