Необходими продукти
175 г натурален шоколад
125 г сметана
3 яйца
3 с.л. захар
1 с.л. брашно
олио за намасляване
ванилова есенция
Начин на приготвяне
- Разтопете шоколада със сметаната на водна баня и ги разбъркайте до гладко. В друг съд разбийте яйцата, захарта, ванилията и брашното, докато получите хомогенна смес. При непрекъснато бъркане, постепенно прибавете топлия шоколад към яйчената смес.
- Намаслете с олиото четири малки формички за кекс и застелете дъната им с хартия за печене. Излейте или изсипете с лъжица сместта във формичките, подредете ги в тавичка и ги поставете в предварително загрята до 220°С фурна. Печете 10 минути, докато кексчетата отвън се стегнат, а отвътре останат меки.
- Сервирайте кексчетата обърнати върху чинийки, поръсени с какао на прах или пудра захар, или гарнирани с бита сметана.
4 порции
Източник: Личен архив