Необходими продукти
За основата:
175 г чаени бисквити
25 г ситно нарязани орехи
55 г разтопено масло
За пълнежа на чийзкейка:
3 зрели банана
сок от половин лимон
5 с.л. дулсе де лече
3 яйца
500 г рикота
85 г кафява захар
За украса:
110 г захар
2 с.л. вода
250 мл сметана за разбиване
1 ч.л. кафеена есенция
1 малък банан, нарязан на филийки
сок от половин лимон
Начин на приготвяне
- За блата - натрошете бисквитите, разбъркайте ги с орехите и разтопеното масло и притиснете сместа върху намаслена форма. След това сложете блата в хладилника.
- Обелете бананите и ги накълцайте на едро. Сложете ги в кухненския комбайн с лимоновия сок, дулсе де лече, яйчата, рикотата и захарта, и разбийте на гладък крем. Изсипете сместта върху блата и печете 50-60 минути, докато стегне в предварително загрята до 150°С фурна, след което оставете чийзкейка да изстива в изключена фурна.
- За украсата – постелете тава с хартия за печене. Разтворете захарта с вода и загрявайте до получаване на светъл карамел. На тънка струйка с лъжицата изрисувайте различни фигурки върху харнията за печене и оставете да изстинат. Намажете охладения чийзкейк със сметана разбита с есенцията. Украсете десерта с шприцована сметана, фигурките от карамел и потопени в лимонов сок резенчета банан. Оставете чийзкейка в хладилника да стегне.
6-8 порции
Източник: Личен архив