Необходими продукти
За кекса:
2 лимона
3 яйца
200 г захар
110 г фино царевично брашно
140 г пшеничен грис
1 ч.л. бакпулвер
пудра захар за поръсване
За боровинковия сос:
400 г боровинки
1 с.л. кафява захар
Начин на приготвяне
- За тестото за кекса – сложете лимоните в тенджера, покрийте с вода и сложете да заврат. Похлупете тенджерата и варете на тих огън 45 минути, докато лимоните омекнат. Изцедете и охладете лимоните и ги разрежете на половинки, като изчистите семките. Пюрирайте ги в кухненския комбайн. Разбийте яйцата и захарта до светъл крем, добавете царевичното брашно, гриса, бакпулвера и лимоновото пюре. Изсипете сместа върху намаслена и застлана с хартия форма с подвижни стени. Печете 45-50, в предварително загрята до 180°С фурна. Оставете да се охлади и извадете от формата.
- За боровинковия сос – загрейте в тиган на тих огън три четвърти от боровинките със захарта, като натискате с вилица да излезе сока им. Намачкайте ги на пюре ръчно или в кухненски комбайн и отново върнете в тигана. Добавете останалите боровинки и разбъркайте.
- Сервирайте кекса топъл или студен, посипан с пудра захар и гарниран със соса от боровинки.
8 порции
Източник: Личен архив