Необходими продукти
За карамеления сос:
85 г масло
85 г светлокафява захар
85 г светла меласа (или мед)
1 с.л. лимонов сок
125 г гъста сметана
За пандишпана:
1 ябълка
175 г меко масло
175 г светлокафява захар
3 яйца
175 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. джинджифил на прах
Начин на приготвяне
- За да подготвите соса - загрейте на тих огън маслото, захарта и меласата, докато се стопят. Свалете от огъня и добавете лимоновия сок, а след това сметаната. Намаслете купа за пудинг с вместимост 2,5 литра или друг огнеупорен съд. Отделете две супени лъжици от соса в намаслената купа и оставете настрани останалото количество. Добавете нарязаните ябълки.
- За да приготвите пандишпана - разбийте в купа маслото и захарта на крем, после сложете яйцата едно по едно, като сипвате по една лъжица брашно с всяко от тях. Пресейте в сместа останалото брашно с бакпулвера и джинджифила. Разбъркайте всичко добре.
- Изсипете сместа в купата за пудинг с помощта на лъжица и загладете отгоре. Покрийте хубаво със силиконизирана хартия и фолио, сложете да се готви на пара, като добавяте вряла вода, ако е нужно. Обърнете пудинга върху десертно плато, нарежете и го сервирайте залят с отделения притоплен карамелен сос.
6 порции
Източник: Личен архив