Необходими продукти
250 г брашно
250 г масло
50 г захар
2 яйца
щипка сол
30 г мая
1 чашка мляко
1 жълтък за намазване
За плънката:
250 г захар
30 гсмлени орехи
200 г бисквити
80 г стафиди
1/4 лъжичка канела
1 лъжичка настъргана лимонова кора
Начин на приготвяне
- Брашното и размекнатото масло се стриват на трохи. Прибавят се захарта, яйцата, солта и маята, разтворена в студеното мляко, и се замесва тесто. Тестото се оставя известно да почива, докато се приготви плънката.
- Приготвяне на плънката: от захарта и 1 1/2 чаши вода се сварява гъст сироп. Прибавят се смлените орехи, счуканите бисквити, стафидите, канелата и настърганата лимонова кора. Разбърква се много добре.
- Тестото се разделя на 40 топчета и всяко топче се разточ ва с точилка. В единия край се слага плънка и се завиват кифлички. Намазват се с жълтък, оставят се да престоят в тавата още 1 час и се пекат в умерена фурна.
Източник: Личен архив