Необходими продукти зa 4 рула:
- 12 броя кори за баница-фини или за баклава
- 2 яйца
- 5сл захар
- 1/2чч олио
- 1/2чч галета/в рецептата грис/
- 1/2чч кис.мляко
- 2 ванилии
- 1 бакпулвер
- 3 сл какао
За крема:
- 750 мл прясно мляко
- 60 гр нишесте/царевично, пшенично или ванилия/- 1 опаковка
- 2 яйца
- 100 гр млечен шоколад
- 2 сл какао
- 1 чч захар ванилия
- 3-4 сл вода
- 50гр краве масло
Приготвяне или как се готви десертът:
- Започнете първо с крема, за да има достатъчно време да се охлади. Загрейте млякото със захарта. Разтворете нишестето с водата и добавете яйцата,какаото и ванилията.
- Разбийте добре и прецедете през цедка,за да няма бучици от нишестето или какото, а и не добре разбити остътъци от белтъците.
- Излейте какаовата смес във врящото мляко и бъркайте непрекъснато ,докато се сгъсти. Свалете от котлона и добавете маслото и начупения млечен шоколад.
- Продължете с бърканет ,докато се разтопят напълно и се поемат от крема. Готовия крем покрийте плътно по повърхността на самия крем, за да не образува коричка при изстиването и го оставете,докато се охлади напълно.
- През това време си пригответе сместа за намазване на корите. Разбийте белтъците със захарта до меки връхчета, добавете жълтъците и другите съставки в следната последователност - какао, мляко, брашно и бакпулвера, олио, галета, ванилия.
- Намазваме кора със сместа, върху нея поставяме друга кора и отново намазваме.
- Стараем се навсякъде да има от сместа,за да няма бели участъци след изпичането. Третата кора намазваме с крем като в единия край поставяме по-голямо количество по ръба.
- Подгъваме двата края на кората, така че да не изтича крема и завиваме на руло.
- Подреждаме рулата в намазнена тава. С остатъка от какаовата смес намазваме рулата от горната стана.
- Ако е малко, добавете 1-2 сл вода и разредете. Фурна загряваме до 180 градуса и печем около 30-35 минути. Оставяме да се охлади напълно и украсяваме с разтопен шоколад или поръсваме с пудра захар.
Рецепта предоставена от Десислава Енчева.