Рецепта за Руло от обезкостен заек със сметанов сос

Коментари · 387 Прегледа

Рецепта за Руло от обезкостен заек със сметанов сос. Рецепта участваща в кулинарен конкурс "Месец на влюбените". Основно ястие с заешко месо.

Необходими продукти:

  • 1 заек - 1,300 - 1,500кг
  • дреболийките на заека- бъбречета, дробчето и сърце /или 5-6 бр пилешки дробчета/
  • 5-6 бр гъби печурка
  • 1 кубче гъбен бульон
  • 3-4 глави лук
  • 50-100гр бекон или сланина
  • 2 сл галета или 1 филия сух бял хляб, смлян
  • 100гр топено сирене с гъби
  • 2-3 стръка мащерка
  • черен пипер
  • сока на един лимон
  • сол на вкус/ако е нужно/
  • 1 глава чесън
  • 1 дафинов лист
  • моркови за гарнитурата
  • 1/2 чч бяло вино
  • 1 чч пилешки бульон
  • 20-30гр краве масло
  • 200 гр заквасена сметана или сметана за готвене

Приготвяне или как се готви ястието:

  1. За да обезкостите заека ви трябва много остър малък нож. Гръдния кош се разрязва през средата и започвате да отделяте месото като се водите по костите. Ако на места се образуват дупки и разкъсвания не е голям проблем. Обезкостения заек се разстила, посолява се леко и се залива с лимоновия сок. Оставяме го настрани, докато приготвяме плънката.
  2. Бекона/сланината/се нарязва на много ситно и се запържва в съвсем мъничко олио, докато стане хрупкав. Към него се добавя едро нарязания лук, готвим до омекването му. Когато е омекнал лука, добавяме нарязаните на парченца дреболийки и гъби и запържваме, докато си променят цвета.
  3. Оставяме да се охлади, когато се охлади добавяме галетата и натрошения гъбен бульон към плънката. Заека се намазва от въртешната страна с топеното сирене, отгоре се разстила плънката и се свива на руло.
  4. Защипва се с шишчета или се връзва с конец. Пригответе си гювеч или съд от йенско стъкло с капак за рулото. Обелваме морковите и ги разрязваме през средата, ако са твърде големи. Количеството им е според съда - да покрият дъното като подложка за рулото, а и като гарнитура.
  5. Главата чесън се измива и разделя на скилидки. Добавете ги към морковите без да ги белите , за да се изпекат без да изгорят и да станат горчиви. Добавете мащерката към морковите.
  6. В тиган загряваме 2-3 сл олио и запържваме, запечатваме рулото от всички страни.
  7. Изваждаме го и слагаме в съда или гювеча. В тигана наливаме виното, разреждаме с бульона и добавяме маслото да се разтопи.
  8. Заливаме рулото и морковите с виното и захлупваме с капака. Печем на 200С за около 1 час и 30 мин, като по средата на печенето обръщаме да се запече и от другата страна.
  9. Готовото руло извадете в чинията за сервиране и го оставете да се отпусне.
  10. Морковите се изваждат в друг съд и се нарязват на дребно.
  11. Скилидките чесън на дъното на съда се намачкват с вилица, към тях се добавя сметаната и се разбърква.
  12. Захлупваме съда и връщаме в ИЗКЛЮЧЕНАТА фурна за десетина минути.
  13. Говотия сос се прецежда и налива в сосиера. Сервираме като наливаме от соса в чинията, върху него руло и моркови за гарнитура. Ако не желаете соса да има кисела нотка, вместо заквасена, ползвайте сметана за готвене.

Рецепта предоставена от Десислава Енчева.

 

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg