Необходими продукти:
- 600 г дробчета
- 100 мл червено вино
- 100 мл пилешки бульон
- 50 г краве масло (студено)
- 5 глави кромид лук
- щипка-две суха мащерка
- 1 дафинов лист олио
- сол
- черен пипер
Приготвяне или как се готви ястието:
- Всеки, който отглежда домашни зайци знае, че да си изпържиш заешки дробчета е истинско предизвикателство - пръскат, пукат. Това може да се избегне като дробчета се нарязват на по-малки парчета, измиват се и се оцеждат в гевгир за един-два часа, след което се подсушават в чиста кърпа.
- Пържат се в малко и добре загрята мазнина. Не бива да се препържват, защото стават сухи, трябва да останат розови в средата. Посоляват се след изпържване.
- Така приготвени имате едно вкусно ястие, но ако добавите карамелизиран лук и този маслено-винен сос, ще ги превърнете в нещо изключително. Лукът се реже на тънки шайби и се запържва на умерен огън. Подправя се със сол и черен пипер на вкус и се готви, докато омекне и се карамелизира.
- Изваждаме лука и на негово място слагаме дробчетата.
- Когато са готови, се изваждат при лука.
- В мазнината от дробчетата наливаме виното и бульона, добавяме мащерката и дафиновия лист, и оставяме сосът се да се сгъсти.
- Сваляме от огъня и добавяме студеното масло.
- Разбъркваме бавно и внимателно, докато напълно се разтопи и обедини с виното и бульона. Готовият сос се излива върху дробчетата и лука.
Рецепта предоставена от Десислава Енчева.