Необходими продукти:
- 600гр. предварително изпечен какаов блат (този, който Ви харесва)
- 100 гр. черен или млечен шоколад
- 50гр. разтопено краве масло
- 100мл.животинска сметана
- настърганата кора на 1 портокал
- 50 гр. нарязани на ситно захаросани портокалови корички
- 300гр. черен шоколад
Приготвяне или как се готви десертът:
- Блатът се натрошава на ситни трохи.
- Сметаната се загрява и с нея се залива 100 гр.шоколад, разбърква се до еднородност и към получения ганаш се прибавя разтопеното масло, разбърква се и се излива върху трохите.
- Към тях се прибавя настърганата кора и нарязаните портокалови кори.
- Всичко това се обърква много добре и се слага в хладилник да стегне.
- След това се оформят еднакви топчета по 15 гр. и отново се слагат в хладилник да стегнат.
- Разтопяват се 2/3 от 300гр. шоколад, към него се прибавя останалия и се бърка до еднородност и до достигане на работна температура от 32 градуса.
- Топчетата - трюфели се овалват в шоколада и се слагат отново да стегнат в хладилник.
- Украсяват се по желание.
Рецепта предоставена от Лидия Халова.