Необходими продукти:
- 1 литър животинска сметана
- 0,5 л. прясно мляко
- 30гр.желатин
- по 200 гр.бял, млечен и тъмен шоколад
- 210гр. захар
Приготвяне или как се готви десертът:
- Смесват се сметаната и млякото, прибавя се захарта и сместа се загрява почти до завиране. Разделя се на три равни части и във всяка една се слага по 10гр. желатин, предварително накиснат в малко вода.
- Във всяка една част се слагат различните шоколади, предварително наситнени, за да се разтопят. Разбъркват се добре до хомогенност. В охладена форма за кекс се излива бялата смес и се слага в хладилник да стегне.
- След това върху стегналата вече смес се излива сместа с млечния шоколад и отново се слага в хладилник да стегне.
- Най-накрая върху нея се излива и тъмната смес и отново стяга в хладилник, но вече за около 12ч.
- След като всичко е стегнало добре, си приготвяме съд с гореща вода, в който да може да влезе кексовата форма. Приготвяме си и съд, в който ще обърнем парфето. Слагаме формата в съда с горещата вода за няколко секунди и вадим, разклащаме леко и, ако парфето не се отлепи, повтаряме процедурата. Ако се отлепи, захлупваме формата със съда за обръщане и с едно бързо, но внимателно движение обръщаме формата с дъното нагоре, като придържаме стабилно. По този начин парфето се изсипва в съда за поднасяне.
- Махаме кексовата форма и слагаме парфето за няколко минути в хладилник, за да стегне външния слой, който леко се е разтопил от горещата вода.
- Украсата е по желание.
Рецепта предоставена от Лидия Халова.