Необходими продукти:
- 2 стръка праз
- 2-3 картофа
- 1 скилидка чесън
- 30 гр. масло
- 1 кубче бульон (пилешки или зеленчуков)
- 100 мл прясно мляко или течна готварска сметана
- сол и черен пипер на вкус
- мащерка и магданоз (по желание)
Приготвяне или как се готви ястието:
- Празът се почиства и се нарязва на филийки.
- Картофите се обелват и се нарязват на кубчета.
- Чесънът се нарязва на ситно. Нарязаният праз се задушава за две минути в загрятото масло (може и с олио, но с масло става по-вкусно). Добавят се картофите и се бъркат, докато леко се запържат. Добавя се и чесънът. Овкусява се със сол и черен пипер.
- След това се налива бульонът и се оставя да ври до пълното сваряване на картофите. Когато са готови, супата се пасира с пасатор.
- Връща се на котлона и се добавя прясното мляко (или готварската сметана) до получаване на желаната гъстота на крем-супата.
- Оставя се да заври отново, добавя се мащерката и магданоза по желание и се сваля от котлона.
*Бележки: Може да се сервира с крутони.