Необходими продукти:
- 600 г картофи
- 75 г краве масло
- 1 главичка кромид лук
- 1/2 чаена лъжичка
- червен пипер
- 1 главичка чесън
- 6 чаени чаши вода
- 2 супени лъжици оцет
- сол
- черен пипер на вкус
Приготвяне или как се готви ястието:
- Картофите се почистват и измиват, нарязват се на едри парчета и се сваряват в малко вода или на пара, след което се пасират (през преса, гевгир) или се стриват със специална решетъчна лъжица.
- Дребно нарязаният лук се задушава в мазнината и 1 супена лъжица вода, разбърква се с червения пипер и се прибавя към картофите.
- Заливат се с горещата подсолена вода и се варят 10 минути.
- Супата се поднася подправена с черен пипер и счукания със сол и оцет чесън.