Продукти:
15 г прясна мая
3 яйца
1 ч. ч. вода
брашно, колкото поеме
1 щипка сол
1 к. ч. олио
За плънката:
500-600 г настъргано сирене или счукани орехи с канела
За сиропа:
захар и вода в съотношение 1:1
Приготвяне:
1. Замесете тесто от яйцата, водата, маята, брашното и солта и го измесете добре. Разделете го на шест еднакви топки, от които оформете шест питки.
2. От всяка питка разточете кора и я намажете обилно с олио. Върху първата кора сложете още две кори със същата големина.
3. Върху третата кора наръсете настърганото сирене или по средата направете „пътечка“ от счуканите орехи и канелата. Трите кори навийте на руло с кърпата, върху която са поставени.
4. Усучете рулото с двете ръце (като мокри дрехи при изстискване), като същевременно го разтягате на дължина до един-един и половина метра и го навивате рехаво в намазана с масло тава, като започвате от края към средата.
5. Оставете на топло да втасва 30 минути. Изпечете баницата във фурна с температура 180-200 градуса.
6. От останалите три кори също пригответе руло, което наредете в друга тава.
7. Опечените баници залейте с приготвения сироп. При заливането баниците трябва да са студени, а сиропът - горещ.
Подготовка:
60 мин.
Порции:
8-10
Източник: http://www.gotvetesmen.com/