Рецепта за здравословни ръжени питки

Коментари · 353 Прегледа

Ръженото брашно е не само вкусно, но и полезно. Предлагаме ви лесна рецепта за здравословни ръжени питки.

Продукти:

1 кг пълнозърнесто ръжено брашно със закваска
18 г сол
20 г пресована мая
20 г мазнина (маргарин или слънчогледово олио)
680 – 700 мл вода
мазнина за намазване на тавата

Приготвяне:

1. Разтворете маята в хладка вода. Сипете брашнената смес в голяма купа и направете в средата й кладенче. В него сипете разтворената мая, мазнината, солта и водата. Бъркайте с дървена лъжица, докато се усвои цялото брашно.
2. Прехвърлете върху набрашнена повърхност и замесете меко тесто. Продължете да месите, докато консистенцията стане гладка. Оформете тестото на топка и го сложете в купа. Покрийте с навлажнена кърпа и оставете да почине 15 минути.
3. Разделете тестото на 3-4 къса и оформете хлебчета или питки. Поставете ги в намазнена тава за печене. Оставете да втасат на топло за 50-60 минути.
4. Печете в предварително загрята до 200-220 градуса фурна за 30-40 минути. Намажете топлите питки с масло или маргарин и ги оставете да изстинат.

Подготовка: 30 мин.
Готвене: 40 мин.
Порции: 3-4

Източник: http://www.gotvetesmen.com/

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg