Необходими продукти:
- 520 грама захар
- 375 милилитра прясно мляко
- 300 грама масло
- 95 грама какао
- 1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
- 400 грама брашно
- 1 пликче бакпулвер
- 4 яйца
- 2 чаени лъжици екстракт от ванилия
За шоколадовата украса отгоре:
- 400гр. натурален шоколад
- 150гр. млечен шоколад
- 150гр. бял щоколад
За пълномасления крем с бял шоколад:
- 200 грама масло
- 250 грама пудра захар
- 180 грама бял шоколад
Приготвяне или как се готви десертът:
- Загряваме фурната на 180 градуса. Пригответе две квадратни форми 34 см. и ги намазваме с разтопено масло - може и в една тавичка да изпечете всичкото тесто, но после трябва разделите блата на 2с помощта на назъбен нож. Слагаме хартия за печене на дъното на тавичките.
- Започваме с приготвянето на блатовете. Слагаме захарта, млякото и маслото в касерола и поставяме на котлона, който сме загрели предварително на средна температура. Разбъркваме с тел, за да се разтопи захарта и да се получи нежен и гладък крем. Внимаваме течността да не заври!
- Прибавяме какаото и содата бикарбонат в сместа. Разбъркваме, за да се съчетаят всички съставки и отстраняваме от котлона. Оставяме настрана за 5 минути да се охлади. Пресяваме брашното към шоколадовата смес и разбъркваме добре. Добавяме едно по едно яйцата и накрая слагаме ванилията и бакпулвера.
- Разпределяме сместа в двете тавички, ако има образувани мехурчета от пресипването, ги махаме с помощта на клечка за зъби.
- Печем около 40 минути до суха клечка. Оставят се да се охладят за 3-4 минути във формата, след което се изваждат върху решетка и се изчаква пълното им изстиване.
- За белия крем използваме миксер и разбиваме маслото, докато стане бледо и кремообразно. Постепенно добавяме пудрата захар - разбиваме, докато се съчетаят двата продукта. Малко по малко добавяме и млякото и разтопения бял шоколад, не спираме да бъркаме, докато не се усвоят добре всички продукти и не получите лек въздушен крем. С помощта на назъбен нож изравняваме блатовете на тортата, за да нямат неравности и да бъдат напълно гладки.
- Следва сглобяване и рязане на пастите - върху първия блат сложете всичкия бял крем. Поставете отгоре втория блат и нарежете на правоъгълници.
- Наредете пастите на няколко сантиметра една от друга върху решетка и залейте със разтопения на водна баня натурален шоколад.
- Разтапяме белия и млечния шоколад и с помоща на четка изрисувам всяка паста със силуета на Мона Лиза. Ако вие е трудно, можете да ги направите шарени.
Рецепта предоставена от Диана Андрова.