Рецепта за Пасти "Мона Лиза"

Коментари · 382 Прегледа

Рецепта за Пасти "Мона Лиза". Рецепта участваща в кулинарен конкурс "Месец на влюбените". Рецепта за десерт - Пасти "Мона Лиза".

Необходими продукти:

  • 520 грама захар
  • 375 милилитра прясно мляко
  • 300 грама масло
  • 95 грама какао
  • 1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
  • 400 грама брашно
  • 1 пликче бакпулвер
  • 4 яйца
  • 2 чаени лъжици екстракт от ванилия

За шоколадовата украса отгоре:

  • 400гр. натурален шоколад
  • 150гр. млечен шоколад
  • 150гр. бял щоколад

За пълномасления крем с бял шоколад:

  • 200 грама масло
  • 250 грама пудра захар
  • 180 грама бял шоколад

 

Приготвяне или как се готви десертът:

  1. Загряваме фурната на 180 градуса. Пригответе две квадратни форми 34 см. и ги намазваме с разтопено масло - може и в една тавичка да изпечете всичкото тесто, но после трябва разделите блата на 2с помощта на назъбен нож. Слагаме хартия за печене на дъното на тавичките.
  2. Започваме с приготвянето на блатовете. Слагаме захарта, млякото и маслото в касерола и поставяме на котлона, който сме загрели предварително на средна температура. Разбъркваме с тел, за да се разтопи захарта и да се получи нежен и гладък крем. Внимаваме течността да не заври!
  3. Прибавяме какаото и содата бикарбонат в сместа. Разбъркваме, за да се съчетаят всички съставки и отстраняваме от котлона. Оставяме настрана за 5 минути да се охлади. Пресяваме брашното към шоколадовата смес и разбъркваме добре. Добавяме едно по едно яйцата и накрая слагаме ванилията и бакпулвера.
  4. Разпределяме сместа в двете тавички, ако има образувани мехурчета от пресипването, ги махаме с помощта на клечка за зъби.
  5. Печем около 40 минути до суха клечка. Оставят се да се охладят за 3-4 минути във формата, след което се изваждат върху решетка и се изчаква пълното им изстиване.
  6. За белия крем използваме миксер и разбиваме маслото, докато стане бледо и кремообразно. Постепенно добавяме пудрата захар - разбиваме, докато се съчетаят двата продукта. Малко по малко добавяме и млякото и разтопения бял шоколад, не спираме да бъркаме, докато не се усвоят добре всички продукти и не получите лек въздушен крем. С помощта на назъбен нож изравняваме блатовете на тортата, за да нямат неравности и да бъдат напълно гладки.
  7. Следва сглобяване и рязане на пастите - върху първия блат сложете всичкия бял крем. Поставете отгоре втория блат и нарежете на правоъгълници.
  8. Наредете пастите на няколко сантиметра една от друга върху решетка и залейте със разтопения на водна баня натурален шоколад.
  9. Разтапяме белия и млечния шоколад и с помоща на четка изрисувам всяка паста със силуета на Мона Лиза. Ако вие е трудно, можете да ги направите шарени.

Рецепта предоставена от Диана Андрова.

 

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg