Необходими продукти:
- 200 мл прясно мляко топло
- 25 г мая
- 70 г захар
- сол, 1 голяма щипка
- 50 г разтопено масло
- 2 бр яйца
- 1 ч.л. ванилова захар
- 500 г брашно бяло
- шоколадова глазура
- 40 г масло
- 60 г черен шоколад
- 2-3 с.л. прясно мляко
- за поръсване - захарни конфети, звезди и сърца
- 1 к.ч. от 150 мл олио
Приготвяне или как се готви десертът:
- Маята се натрошава в 100 мл топло прясно мляко с 1 с л захар и 2 с л брашно. Оставя се да бухне и с останалите продукти се замесва средно меко тесто да не лепне. Покрива се с кърпа и оставяме да втаса на топло за 1 час.
- Втасалото тесто се разделя на две части, всяка се точи на кора дебела 1 см и с чаша диаметър 7-8 см се изрязват кръгчета. Средата се изрязва с по малък диаметър.
- В тиган се загрява олио и първо пържа малките топчета, обръщат се с вилица без да се набождат. Пържим от двете страни до златисто.
- В малка касеролка се загрява прясно мляко и масло да се разтопи.
- Прибавя се начупен на парчета черен шоколад и се разбърква на гладка смес. С лъжица се намазват донътите и нареждаме върху решетка да стегне глазурата.
- Поръсват се с захарна украса, а останалите може да напудрите с пудра захар или просто така.
Рецепта предоставена от Виолета Матева.