Необходими продукти:
за 12 кексчета:
- 35 г какао
- 60 мл вряла вода
- 175 г брашно
- 1/2 чаена лъжица бакпулвер
- 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
- щипка сол
- 115 г меко масло
- 175 г захар
- 2 големи яйца, на стайна температура
- 1 чаена лъжица ванилия
- 80 г заквасена сметана
Приготвяне или как се готви десертът:
- Фурната се загрява на 180°C. Тава за мъфини се покрива с хартиени кошнички.
- Какаото и водата се смесват и разбъркват, докато се получи кремообразна смес, която се оставя да се охлади.
- Брашното, бакпулвера, содата и солта се разбъркват в купа.
- Маслото и захарта се разбиват с миксер за 3-4 минути, докато се получи светла и кремообразна смес.
- Добавят се яйцата, едно по едно и се разбива отново с миксер до пълното им обединяване. Добавя се ванилията. Към маслената смес се прибавя какаовата и се разбърква добре.
- Брашното се добавя на 3 пъти, като се редува със заквасената сметана. Започва се и се завършва винаги с брашното.
- Когато сместа е готова, се разпределя във всяка формичка като се пълни не повече от 3/4 от обема й.
- Кексчетата се пекат в предварително загрята фурна за около 20 минути, или докато клечка, забита в средата, излезе суха. Охлаждат се напълно и след това се декорират с крем.
Продукти за шоколадовия крем:
- 200 г бял шоколад
- 175 г крем сирене, на стайна температура
- 125 г меко масло
- 200 г пудра захар
- 50 г какао
- 200 г заквасена сметана
- Шоколадът се разтопява на водна баня и се охлажда.
- Маслото и крем сиренето се разбиват в купа. Към тях се добавят пудрата захар и какаото и се разбърква до обядиняването им.
- Накрая се добавят охладения шоколад и заквасената сметана и се разбива до получаването на пухкав и хомогенен крем.
- Кексчетата се декорират с приготвения крем и се съхраняват в хладилник.
- Преди консумация е желателно къпкейкчетата да се извадят от хладилник и да се оставят на стайна температура за 10-15 минути.
Рецепта предоставена от Цветан Желязков.