Рецепта за Шоколадови къпкейкс с крем от бял шоколад

Коментари · 345 Прегледа

Рецепта за Шоколадови къпкейкс с крем от бял шоколад. Рецепта участваща в кулинарен конкурс "Месец на влюбените". Рецепта за десерт - Шоколадов къпкейк.

Необходими продукти:

за 12 кексчета:

  • 35 г какао
  • 60 мл вряла вода
  • 175 г брашно
  • 1/2 чаена лъжица бакпулвер
  • 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
  • щипка сол
  • 115 г меко масло
  • 175 г захар
  • 2 големи яйца, на стайна температура
  • 1 чаена лъжица ванилия
  • 80 г заквасена сметана

 

Приготвяне или как се готви десертът:

  1. Фурната се загрява на 180°C. Тава за мъфини се покрива с хартиени кошнички.
  2. Какаото и водата се смесват и разбъркват, докато се получи кремообразна смес, която се оставя да се охлади.
  3. Брашното, бакпулвера, содата и солта се разбъркват в купа.
  4. Маслото и захарта се разбиват с миксер за 3-4 минути, докато се получи светла и кремообразна смес.
  5. Добавят се яйцата, едно по едно и се разбива отново с миксер до пълното им обединяване. Добавя се ванилията. Към маслената смес се прибавя какаовата и се разбърква добре.
  6. Брашното се добавя на 3 пъти, като се редува със заквасената сметана. Започва се и се завършва винаги с брашното.
  7. Когато сместа е готова, се разпределя във всяка формичка като се пълни не повече от 3/4 от обема й.
  8. Кексчетата се пекат в предварително загрята фурна за около 20 минути, или докато клечка, забита в средата, излезе суха. Охлаждат се напълно и след това се декорират с крем.

 

Продукти за шоколадовия крем:

  • 200 г бял шоколад
  • 175 г крем сирене, на стайна температура
  • 125 г меко масло
  • 200 г пудра захар
  • 50 г какао
  • 200 г заквасена сметана
  1. Шоколадът се разтопява на водна баня и се охлажда.
  2. Маслото и крем сиренето се разбиват в купа. Към тях се добавят пудрата захар и какаото и се разбърква до обядиняването им.
  3. Накрая се добавят охладения шоколад и заквасената сметана и се разбива до получаването на пухкав и хомогенен крем.
  4. Кексчетата се декорират с приготвения крем и се съхраняват в хладилник.
  5. Преди консумация е желателно къпкейкчетата да се извадят от хладилник и да се оставят на стайна температура за 10-15 минути.

 

Рецепта предоставена от Цветан Желязков.

 

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg