НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
брашно- 600 гр. (пресято)
прясно мляко- 300 мл. (топло)
захар- 2 с.л.
яйца- 2 бр.
сол- 1 ч.л.
суха мая- 11 гр.
олио- 60 мл.
краве масло- 30 гр.
краве сирене- 200 гр. (натрошено)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Пресейте брашното. Прибавете солта и оформете кладенец. В средата прибавете топлото прясно мляко, захарта и сухата мая. Изчакайте 10 минути. Прибавете олиото, едно яйце и само белтъка от второто (отделете жълтъка за намазване). Омесете до получаване на гладко меко тесто. Оставете тестото да втасва за един час.
Разтопете маслото. Разделете тестото на две равни части и ги разточете в кръг с дебелина около половин сантиметър. Намажете с разтопеното масло. Разпределете натрошеното сирене. Разрежете всяка част на 12 еднакви парчета (триъгълни, като пица). Навийте всяко парче като кифличка. Подредете кифличките в тавичка с хартия за печене (28 см.). Оформете кръг с 12 от кифличките, а останалите кифлички подредете като ги застъпвате към средата. Покрийте погачата с кърпа и оставете за 30 минути да втаса.
Разбийте жълтъка с малко олио и намажете добре погачата. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса, без вентилатор, в средата, за около 40-50 минути. Приятен апетит!
Скъпи кулинари Весели празници и бъдете живи и здрави!