Необходими продукти:
- един голям или два по-малки патладжана, трябва да са около 600 гр
- 2 с.л. зехтин
- сол и черен пипер
- 1 ч.ч. леща
- 2 ч.ч. пилешки бульон
- 1 ч.ч. прясно мляко или течна готварска сметана
- 1 с.л. пресен лимонов сок
Приготвяне или как се готви ястието:
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Нарежете патладжана на четвъртинки и поставете върху тавичка с кожата надолу. Напръскайте с 1 с.л. зехтин и овкусете със сол и черен пипер. Печете докато омекнат добре, около 30 минути.
- В това време сложете лещата в тенджера и сипете вода, така че да я покрие поне на два сантиметра над нивото на лещата. Прибавете 1/2 ч.л. сол и оставете да заври. Намалете температурата и оставете да къкри с похлупак докато лещата омекне. Когато е готова отцедете водата и оставете лещата настрани.
- Издълбайте сърцевината на патладжана и я поставете в кухненския робот или блендер. Прибавете 1 чаша от бульона и пюрирайте до гладка смес. Прехвърлете в чиста тенджера.
- В робота сложете лещата и останалия бульон и отново пюрирайте до еднородна смес. Изсипете при патладжана. Прибавете млякото или сметаната и лимоновия сок и оставете супата да закъкри.
- Овкусете със сол и черен пипер и оставете супата на много ниска температура за още няколко минути. Сервирайте гореща.