Необходими продукти:
- 3 с.л. зехтин
- 1 голяма глава лук, накълцана
- 2 скилидки чесън, накълцани
- 1 с.л. доматена паста
- 1 ч.л. кимион на прах
- 1/4 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. черен пипер
- 1/8 ч.л. черен пипер
- 1 л. пилешки бульон
- 1 ч.л. червена леща
- 1 морков, накълцан
- 2 с.л. лимонов сок
- 3 с.л. свеж кориаднър, накълцан
- 4 ч.л. зехтин
- 1 щипка лют пипер
Приготвяне или как се готви ястието:
- Загрейте 3 с.л. зехтин. Прибавете лука и чесъна и сотирайте до златисто-кафяво. Прибавете доматената паста, кимиона, солта, черния пипер и 1/8 ч.л. лют пипер. Гответе за още 2 минути като разбърквате.
- Прибавете към получената смес пилешкия бульон, лещата и моркова. Оставете да заври на силен огън, след това намалете температурата до ниска и оставете да къкри покрито докато лещата омекне.
- Изсипете половината получена супа в кухненския робот или блендер. Пюрирайте до гладка смес. Изсипете обратно в тенджерата и разбъркайте.
- Прибавете лимоновия сок и кориандъра, ако е необходимо прибавете още сол.
- Разбъркайте и сервирайте в купички като поръсете с няколко капки зехтин и мъничко лют пипер отгоре.
*Бележки: Може да смелите и цялата супа, ако сте любители на крем супи. Ако желаете преди да сервирате може да добавите и малко заквасена сметана отгоре.