Тайните на руската кухня

Коментари · 778 Прегледа

Руската кухня - позната и непозната, разкрива някои от своите тайни.

Руската кухня е една от най-автентичните в света. Както суровия климат, така и богатството на народните традиции са оставили своя отпечатък върху нея. Тази кухня не се е родила под сводовете на дворците, а в къщите на обикновени, бедни хора, които е трябвало да изхранват голямо семейство. Ето защо традиционните руски ястия обикновено са обилни и се приготвят с най-евтините и достъпни съставки. Но въпреки това кухнята на тази страна не може да се нарече бедна и еднообразна: нейните вкусови комбинации могат да изненадат дори и най-взискателния почитател на кулинарията.

Четирите "стълба" на руската кухня

Зеленчуци. Изобилието от зеленчуци е един от белезите на руската кухня. Те често са осолени и съхранявани за бъдеща употреба, за да си осигурят витамини за дългата зима. Предпочитание винаги е имало към евтини, непретенциозни в отглеждането и сортове, които могат да се съхраняват дълго време - лук, цвекло, зеле, моркови, ряпа, репички. На основата на зеленчуци се създават подхранващи богати супи, пикантни закуски, зеленчуците се добавят изобилно към ястия от месо и птици.

Риба. Реките и езерата на Русия винаги са били много богати на риба (костур, плотва, щука, ерш, есетра), така че тя винаги е заемала най-важното място в диетата. Освен това риболовът не спирал през зимата, така че питателни и засищащи ястия от риба можели да се появяват на масата през цялата година. Като правило това са супи, различни пържени и задушени ястия, както и сладкиши с риба.

Хлебни изделия. "Хлябът е главата на всичко" – гласи древна руска поговорка. Нито едно хранене не е пълноценно без него, независимо дали е в къщата на богаташа или в къщата на бедняка. Има много разновидности на хляба, които се различават значително по вкус. В Русия обаче не се пече само хляб, руската кухня е пълна с апетитни рецепти за ястия от печено и пържено тесто. В крайна сметка, какво може да бъде по-задоволително и по-вкусно в дълга студена зима? Печенето винаги е било отличителна черта на руската празнична трапеза и е съпътствало много религиозни и народни празници.

Зърнени храни. В Русия не само хлябът се прави от зърно. Често зърнените култури са предпочитани да бъдат преработвани и консумирани директно. Горещите и подхранващи каши от руската кухня се приготвят от десетки сортове зърнени култури (ечемик, пшеница, елда, перлен ечемик, грис) и всяка от тях има свой уникален вкус. А кашата става още по-вкусна и разнообразна с различни добавки: плодове, гъби, пиле, пържен лук.

Традиционни руски ястия

Блини. Тънките пържени плоски питки, направени от обикновено тесто, приготвено от брашно, яйца и мляко, са едно от най-любимите ястия на руския народ. Леко сладки или постни, румени и хрупкави, горещи и богато омаслени, те са незаменим атрибут на всеки празник. Палачинките задължително се сервират с различни добавки - от солени (месо, осолена риба, хайвер) до сладки (плодове, мед, сладко), така че те могат да бъдат както основно ястие, така и десерт. В края на средата на февруари или началото на март в Русия се празнува Масленица - празник, когато палачинки се пекат във всеки дом.

Олади. Оладите са друго ястие от тесто, което се пържи в тиган. Подобни са на палачинките, но са по-дебели и порести. Сервират се със заквасена сметана или сос от заквасена сметана.

Борш. Супа на основата на цвекло и зеле със сочни парченца зеленчуци, която има красив цвят бордо и сладко-пикантен зеленчуков вкус. Боршът е супа, която позволява много вариации: може с парчета месо или съвсем лек, само със зеленчуци. В зависимост от региона на Русия в борша се добавят домати, понякога гъби или дори ябълки.

Щи. Лека прозрачна супа от варено зеле със зеленчукови парчета. Това е много леко и здравословно ястие за всички сезони. През пролетта тя се прави от младо зеле, а вкусът на тази супа е свеж и нежен. През зимата се приготвя така наречената "кисела щи" на основата на кисело зеле. Супата от кисело зеле има много ярък и приятен кисел вкус.
Пироги и пирожки. Това са изделия от печено тесто с различни пълнежи. Трудно е да се намери по-разнообразно руско ястие! Месо, пиле, риба или гъби, варено яйце, зеленчуци, плодове или конфитюр могат да служат като пълнеж на пирогите и пирожките. Те са много популярна закуска "в движение", често се вземат при дълго пътуване.
Уха е прозрачна супа, приготвена от прясна риба с картофи и моркови. Ухата се приготвя от разнообразна риба, обикновено бяла. Вместо с хляб, ухата често се сервира с рибен пирог наречен "растегай".

Каша от елда (гречка) е засищащо ястие, приготвено от варени зърна елда. Отчасти вкусът и външният му вид могат да се сравнят с кафявия ориз. Класическата елда е ронлива, тя трябва да се готви, така че зърната да не се слепват. Най-често към елдата се добавят месо или други (обикновено неподсладени) съставки, за да направят мекия й вкус по-пикантен.

От древни времена туршиите са част от традиционната руска кухня, тъй като позволяват да се допълва диетата със зеленчуци през дългата зима. Маринованите краставици са много популярни - те остават хрупкави като пресните, но придобиват пикантен солено-кисел вкус. Не по-малко популярно сред хората е киселото зеле, което се прави от настъргани и мариновани зелеви листа в саламура. От мариноването те стават хрупкави и полупрозрачни. Вкусът на кисело зеле варира от много кисел до сладко-кисел и е чудесно мезе и освежаваща гарнитура. Солените гъби са изискан руски деликатес. Черно-белите млечни гъби, които се осоляват и сервират с лук или картофено пюре, имат особено изтънчен вкус и приятна еластична консистенция. Различни билки и подправки се добавят към маринатите за нови интересни вкусови нотки към ястието.

Пелмени. Тяхната рецепта някога е била пренесена в Русия от Китай, но под влиянието на руската кулинарна традиция е претърпяла големи промени. Тестото в руските пелмени се прави от пшенично брашно и е доста плътно. Като пълнеж най-често се използва кайма. Пелмените се сервират най-често варени (по-рядко пържени), със заквасена сметана.

Строганина е ястие от руската северна кухня. Това са много, много тънки филийки замразена риба или месо, които се потапят в смес от сол и черен пипер. Строганина е силно освежаваща закуска, която събужда апетита.

Окрошка е освежаваща студена супа с парченца пресни зеленчуци. Бульонът е традиционни руски безалкохолни напитки - квас или кефир. Това е много вкусно и леко лятно ястие, което отлично спасява от жегата. Обикновено към окрошката се добавя заквасена сметана.

Руски напитки

Квас е традиционна лятна напитка на основата на ръжен хляб или брашно и малц. Вкусът на кваса е хлебен, кисел и освежаващ. Напитката е отлично средство за утоляване на жаждата. През лятото на улиците на руските градове се появяват павилиони под формата на бъчви - там продават студен квас. По-добре е обаче да изберете квас в ресторант, който се влива в бъчви. Квасът има малък процент алкохол - до 3%, така че не се препоръчва да го пиете по време на шофиране.

Медовината е слабоалкохолна напитка на основата на мед, както и различни добавки - плодове и билки. Медовината се сервира гореща и се пие бавно. Обикновено има приятен сладникав вкус.

Сбитен е напитка, подобна на медовина, но с по-малко отчетлив сладникав вкус. Към сбитена често се добавят различни билки, които служат като отлична превантивна мярка срещу настинки. Отчасти е подобен на билков чай с мед.

Морс е кисела напитка на основата на сок от горски плодове, разреден с вода (най-често срещаната плодова напитка е от червени боровинки). Като правило има красив червен или тъмночервен цвят и свеж кисел вкус.

Руска екзотика - най-автентичната храна и напитки

Бородински хляб - хляб от ръжено брашно, има тъмнокафяв цвят, приятен пикантен аромат и плътна структура. Вкусът му е труден за описване - той е пикантен, солено-сладък с нотка на ферментация. Горната му част е покрита с подправки - обикновено семена от кориандър. Черният хляб идеално допълва повечето руски ястия. Вкусно е да се яде, когато се нарязва на тънки филийки и леко се поръсва със сол.

Холодец. Може би това е ястие за най-смелите и упорити любители на руската кухня. Това е охладено желе, приготвено от богат костен бульон с парчета месо и зеленчуци. Сервира се с пикантен сос от настърган хрян. Холодецът изглежда впечатляващо - през прозрачния замразен бульон се виждат красиви кръгове от картофи и моркови.

Кефир. Напитка, направена от ферментирало мляко с плътна консистенция и лек сметанов вкус Най-близкият аналог е натуралното кисело мляко. Кефирът задоволява глада и перфектно освежава в жегата, а освен това е много полезен за храносмилането.

Водка. Една от най-използваните руски думи от чужденци и основната силна национална напитка в Русия. Когато избирате водка, трябва да търсите напитка, която е претърпяла висококачествено пречистване. Традиционните мезета за водка са разнообразни туршии, риба и черен хляб.

Как се пие водка?

Според руската традиция, чаша охладена водка трябва да се изпие на една глътка, след това - вдишайте миризмата на парче черен хляб и едва след това - замезете.

Източник: https://russia.com/

Превод от руски със съкращения: Климентина Койчева

 

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg