Продукти:
300 грама пшенично брашно
още около 100 грама за доизмесване
300 мл. вода
половин чаена лъжичка сол
около 300 грама сирене за пълнежа
олио за пържене
Начин на приготвяне:
1. Изсипете 300 грама брашно в голяма купа. Прибавете солта и разбъркайте.
2. Изсипете водата в подходящ съд и я поставете на котлона. Трябва да заври.
3. След като водата заври я прибавете към брашното в купата. Така, както е вряла. Разбъркайте с лъжица. Получава се лепкаво тесто на големи трохи. Така трябва.
4. След около минута изсипете лепкавото тесто върху плота и започнете да месите. Не пари. Започнете малко по малко да добавяте още брашно докато се получи гладко и меко тесто. Става много бързо.
5. Поставете тестото в купа и го покрийте с влажна кърпа. Оставете го така за 30 минути.
6. Отпочиналото тесто разделете на осем части.
7. От всяка част разточете тънък кръг с диаметър 23 сантиметра. Ще се учудите колко лесно се разточва. За да не ви лепне си помагайте с брашно.
8. Половината на разточения кръг покрийте с натрошено сирене. Покрийте с другата половина и краищата притиснете с пръсти. След това за хубав външен вид изрежете със зигзагообразен нож. Така постъпете с останалите части от тестото. Подгответе сиренките предварително и ги подредете върху памучна кърпа. Пълнежът няма да изпадне докато ги пренасяте. От изрязаните остатъци направете още една сиренка. Така излизат не 8, а 9 броя.
9. Покрийте дъното на голям тиган с олио и го загрейте. Изпържете сиренките от двете страни до златисто. Изваждайте вашите пържени сиренки върху хартия за да се попие излишната мазнина.