Необходими продукти:
- 300 г тиквички
- 2 супени лъжици растително масло
- 25 г краве масло
- 1 главичка кромид лук
- 1 морков
- 2 домата
- 6 чаени чаши гореща вода (бульон)
- 2 чаени лъжички доматено пюре
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- 1 кафена чашка ориз
- 1 супена лъжица запечено брашно
- 1/2 връзка копър
- оцет
- сол
Приготвяне или как се готви ястието:
- Почистените, измити и дребно нарязани лук и морков се задушават в растителното масло и 1 супена лъжица вода до омекване, разбъркват се с доматеното пюре, разредено с 3 супени лъжици вода и червения пипер, заливат се с водата или бульона и се оставят да заврят.
- Прибавят се последователно през промеждутък от десетина минути обелените, измити и нарязани на кубчета тиквички, оризът, доматите, също нарязани на кубчета, запеченото брашно, предварително размито с малко студена вода, и сол на вкус.
- Готовата супа се подправя с прясното масло и оцета и се поръсва с дребно нарязания копър.
*Бележки: По същия начин може да се приготви супа от зелен фасул и бакла.