Необходими продукти:
- 2 кг цвекло
- 1 корен целина
- 2 моркова
- 2 глави стар лук
- 2 дафинови листа
- няколко зърна черен пипер и бахар
- захар
- лимонов сок
- сол
Приготвяне или как се готви ястието:
- Цвеклото се измива и почиства, след което се настъргва на едро ренде и се залива с кипяща вода (цвеклото трябва да е напълно покрито с вода), добавяте коричка черен хляб и се оставя на топло за 5-6 дни.
- Когато вкисне квасът се излива в отделен съд.
- Морковите, целината, лукът се заливат с вода, добавя се дафиновия лист, черния пипер и бахара.
- Всичко това се кипва и се вари зеленчуков бульон.
- Готовия бульон се прецежда и към него се добавя квасът.
- Подправя се на вкус със сол, захар и лимонов сок.