Необходими продукти:
- 4 порции
- 1 парче целина (колкото тенис топка)
- 1 стрък праз, само бялата част
- 1 с.л. масло
- 20 гр брашно
- 1 л телешки бульон
- 1 малка бутилка шампанско
- 2 ч.л. горчица
- 1/4 л сметана
- 2 ч.л. синапено семе, едро смляно
- 1/2 връзка пресен лук
Приготвяне или как се готви ястието:
- Целината и празът се нарязват на дребно, задушават се в маслото и се поръсват с брашното. След това с много бъркане добавяте бульона.
- Оставяте да къкри без капак за около 20 минути. Накрая пасирате през сито.
- Смесвате шампанското, горчицата и 0, 125 л сметана и прибавяте към супата. Останалата сметана разбивате на твърд сняг.
- Овкусявате супата със сол и черен пипер, поставяте в подходящи чинии, украсявате с малко от битата сметана, смляното синапено семе и накълцания на дребно пресен лук.