Черноморски миди с черупките – 1 кг.
Глава кромид лук – 1 бр.
Морков – 1-2 бр.
Домат – 1-2 бр.
Ориз – 1 ч.ч.
Бяло вино – 1 ч.ч.
Лимон – 1 бр.
Девесил/Лющян (пресен) – 5-6 стръка
Джоджен/ гюзум (пресен)– 4-5 стръка
Магданоз – за поръсване
Измийте и почистете добре мидите, отстранявайки колкото се може повече от ракообразните по черупките. По-лесно се чистят с твърда четка с къс косъм. “Брадата” на мидите отскубвате, дърпайки разко към задния край на мидата. Ако дърпате към края, който се отваря ще разкъсате мидата. Изхвърлете всички миди с отворени или счупени черупки. Накиснете ги за 30 минути в леко подсолена вода. Така ще падне голяма част от пясъка, ако има такъв. Отцедете мидите и сте готови да стартира същинското готвене. Използвайте голям съд за приготвянето, тъй като мидите набъбват значително когато се отворят черупките им при готвенето. В дълбок тиган или тенджера загрейте 5 с.л олио с 1 с.л. краве масло. Прибавяте морковите (настъргани на едро ренде) и лукът нарязан на ситно за да се задушат, след което добавяте 1 ч.ч. ориз и 1 1/2 ч.ч. гореща вода ( не прекалявате с водата, защото предстои мидите да си пуснат соса и чаша бяло вино), когато ориза заври намалете котлона наполвина. Изчаквате ориза да понабъбне, когато това се случи следват мидите с черупките, 1 ч.ч. бяло вино, джоджен, лющян, черен пипер и сол на вкус, доматите белени и нарязани на кубчета. Разбърквате внимателно за да се напълнят мидите и внимавате да не паднат от черупките. Малко преди да се приготвят добавяте 2 с.л. краве масло и отново разбърквате. Сваляте от котлона, добавяте магданоз оставете да си починат за 5 минути под похлупак. Сервирайте в голямо плато поръсете със ситно нарязан магданоз и изстискайте фреш от лимон. Бон апети!!!масло – 30 гр. Олио или зехтин – 5 с.л. Сол и черен пипер на вкус