Задушавате в масло и супена лъжица олио ситно нарязаните праз лук, лук , гъби и настърганият морков. Прибавете ориза и бъркайте непрекъснато докато се запържи леко. Залейте с предварително сгорещеният зеленчуков бульон. Варете до набъбването на ориза, свалете от огъня и прибавете черен пипер, червен пипер, чубрица и сол на вкус. Ако обичате пикантни ястия можете да добавите червен лют пипер. Навивате сърмичките стегнато и нареждате в гювеч. На дъното на гювеча слжете няколко зелеви листа за да не залепват. Редете ги плътно една до друга за да не се разпадат. Залейте с вода и зелев сок в съотношение 1:1 и сложете гювеча в студена фурна загрейте до 180 градуса и ги оставете да се запекът за 1 час и 30 минути.
Листа от кисело зеле
Зелев сок – 1 ч.ч.
Ориз – 1 ч.ч.
Праз лук – 3 стръка
Лук – 1 малка глава
Гъби печурка – 7-8 бр.
Морков – 1 бр.
Краве масло – 2-3 с.л.
Зеленчуков бульон – 2 ч.ч.
Черен пипер – 1/4 ч.л.
Чубрица – 1 ч.л.
Сол на вкус