Амарант – 1 ч.ч.
Вода – 2 ч.ч.
Стар лук – 1 глава
Чесън – 3 скилидки
Лимонова кора – 1 ч.л.
Къри Мадрас – 2 ч.л.
Яйце – 1 бр.
Черен пипер – 1/4 чаена лъжичка
Морска сол – 1/4 чаена лъжичка
Галета – 100 гр.
Пармезан (настърган) – 100 гр.
Магданоз – 1 връзка
Олио – за пърженето
Начин на приготвяне:
В тенджера се сипват 2 ч.ч. вода дo завиране. Добавя се чаша амарант и се разбърква добре. След като заври отново – котлона се намаля. Оставя се да къкри за 20 минути. В тиган с две супени лъжици зехтин се задушават лукът и чесънът нарязани на ситно за 2-3 минути, докато освободят аромата си и се добавят кърито на прах и лимоновата кора при постоянно бъркане за около минута. Сместа се оставя настрана, когато амарантът се свари ги смесваме разбърквайки добре. Овкусяваме с черен пипер и морска сол. След като сместа се охлади, разбиваме едно яйце и го добавяме към амаранта. В отделен сух съд (купа) приготвяме панировката от галета, настърган пармезан и ситно нарязан магданоз. Започваме да оформяме средно големи и леко плоски кюфтенца, след което ги потапяме и овалваме добре в панировъчната смес. Редим готовите кюфтенца върху хартия за печене или фолио. Загряваме олиото в тигана (то трябва да покрива поне половината от кюфтенцата). Запържват се до златист цвят. Извадените готови кюфтенца от амарант поставете в плато с попивателна хартия за да отнеме мазнината им.