Продукти:
• Лук – червен (кромид ) или жълт лук – 3 – 4 средни глави
• Зехтин – 4 с.л.
• Краве масло – 30 гр.
• Захар – 1 с.л. (равна)
• Сол- 1/3 ч.л. или на вкус
• Вино (червено) или оцет балсамико – за деглазиране
• Черен пипер – на вкус
Начин на приготвяне:
Основно правило за да се получи карамелизиран лук е температурата на готвене да бъде умерена за да не прегаря и да позволи бавното му приготвяне за около 40- 50 минути. 1 Лукът се бели и разрязва на половина, след което се реже на полумесеци с дебелина 4-5 милиметра. 2 В средно дълбок тиган на умерен огън се загряват зехтина и маслото. Прибая се нарязания лук. Добавят се сол на вкус, захар и черен пипер. Оставя се да къкри под капак , като често се разбърква. Ако има нужда се сипва и малко вода за да не загаря. 3 След като лукът омекне и придобие кафеникаво златист цвят се прибавят 50 мл. червено вино или 3 с.л. оцет балсамико. 4 Разбърква се добре докато се изпари виното. След което се опитва на вкус и може да се добви сол, ако е необходимо. Карамелизирания лук има много приложения в кухнята. Може да бъде чудесна гарнитура към месо, сандвичи, вкусна паста, зеленчукови вегетариански плата и др.