Питка приготвена с квас и украсена с Богородица
Рецепта за кулинарен конкурс
Продукти:
800 гр брашно + допълнително за омесване
500 мл вода
120 гр квас
15 гр сол
Приготвяне:
По традиция домакинята, която приготвя питката, трябва да е със чисти и празнични дрехи. Използва се нов квас, а водата за питката се налива мълчешком.
Към кваса добавих 150гр. хладка вода - около 37-38 градуса. Добавям малко от брашното, поставям в малко гювече, похлупвам го и оставям на топло за 1-2 часа. Като шупне и напълни гювечето започвам месенето. Солта разтварям във топла вода. Сипваме всички продукти в купа и замесваме меко и лепкаво тесто. Покриваме купата със влажна кърпа и оставяме да втасва на топло (25-30 градуса). Тази ферментация трае около 3 часа. Като на всеки 30 минути правим разтягане на тестото ( намокряме си за кратко ръката, подхващаме тестото от долу и издърпваме нагоре, стараейки се да не го късаме; захлупваме върху топката, завъртаме купата с лявата ръка и пак подхващаме отдолу, разтягаме, захлупваме, завъртаме - така три пъти на първите 30 минути). Тази процедура се повтаря на всеки 30 минути. След първото втасване следва второ - студена ферментация. При нея просто прибавяме , покритото с влажна кърпа тесто за 17 часа в хладилника /около 5 градуса/.Това е и периодът, когато тестото развива разнообразие от вкусове. Изваждаме тестото от хладилника, ама много внимателно. Отделяме малко тесто за украса. Оформяме тестото с ръце на кръгла питка и поставяме паричката. На Бъдни вечер формата на погачата винаги е кръгла. В страничната украса се включиха и децата, така питката стана по-красива, а аз след изпичането и изрисувах ръчно чрез изгаряне на тестото Богородица и младенеца. Оставяме питката на стайна температура за 2 часа, за да се аклиматизира тестото. Вече втасалата питка пека за 15 минути на 250 градуса и след това намалявам температурата на 200 градуса и пека още около 35 мин. или до готовност. След като я изкарам напръсквам леко питката със студена вода и завивам с кърпа. Прекадяваме питката и я разчупваме на кръст (обредните хлябове никога не се режат с нож). Питката се разчупва от най-стария член на фамилията, високо над главата, за да са високи класовете на нивата. Първото парче, което се прелива със вино и варено жито е за къщата, второто за Богородица, а останалите се раздават на членовете на семейството, които са седнали на трапезата, като се започне от най-възрастния.
Приготвяне:
По традиция домакинята, която приготвя питката, трябва да е със чисти и празнични дрехи. Използва се нов квас, а водата за питката се налива мълчешком.
Към кваса добавих 150гр. хладка вода - около 37-38 градуса. Добавям малко от брашното, поставям в малко гювече, похлупвам го и оставям на топло за 1-2 часа. Като шупне и напълни гювечето започвам месенето. Солта разтварям във топла вода. Сипваме всички продукти в купа и замесваме меко и лепкаво тесто. Покриваме купата със влажна кърпа и оставяме да втасва на топло (25-30 градуса). Тази ферментация трае около 3 часа. Като на всеки 30 минути правим разтягане на тестото ( намокряме си за кратко ръката, подхващаме тестото от долу и издърпваме нагоре, стараейки се да не го късаме; захлупваме върху топката, завъртаме купата с лявата ръка и пак подхващаме отдолу, разтягаме, захлупваме, завъртаме - така три пъти на първите 30 минути). Тази процедура се повтаря на всеки 30 минути. След първото втасване следва второ - студена ферментация. При нея просто прибавяме , покритото с влажна кърпа тесто за 17 часа в хладилника /около 5 градуса/.Това е и периодът, когато тестото развива разнообразие от вкусове. Изваждаме тестото от хладилника, ама много внимателно. Отделяме малко тесто за украса. Оформяме тестото с ръце на кръгла питка и поставяме паричката. На Бъдни вечер формата на погачата винаги е кръгла. В страничната украса се включиха и децата, така питката стана по-красива, а аз след изпичането и изрисувах ръчно чрез изгаряне на тестото Богородица и младенеца. Оставяме питката на стайна температура за 2 часа, за да се аклиматизира тестото. Вече втасалата питка пека за 15 минути на 250 градуса и след това намалявам температурата на 200 градуса и пека още около 35 мин. или до готовност. След като я изкарам напръсквам леко питката със студена вода и завивам с кърпа. Прекадяваме питката и я разчупваме на кръст (обредните хлябове никога не се режат с нож). Питката се разчупва от най-стария член на фамилията, високо над главата, за да са високи класовете на нивата. Първото парче, което се прелива със вино и варено жито е за къщата, второто за Богородица, а останалите се раздават на членовете на семейството, които са седнали на трапезата, като се започне от най-възрастния.
Прочети още на:
https://www.az-jenata.bg/proletna-trapeza/view/1411.html