Необходими продукти
• 500 г бамя
• 2 с.л. зехтин или олио
• 2 скилидки чесън
• 1 малка глава лук
• 1 ч.л. лютив червен пипер (cayenne pepper)
• 1 ч.л. чили на прах (само ако обичате много люто)
• 1 ч.л. куркума
• 2 бр. меки домати
• сол
Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на тънки ивици, бамята се изчиства от дръжките и нарязва на парчета дълги около 2 см, доматите се обелват и нарязват на много малки парченца. В по-голям дълбок тиган, загрейте мазнината. Прибавете лука и чесъна и задушете за 3-4 минути. Прибавете чилито, лютивия червен пипер и куркумата и бъркайте около 2 минути. Прибавете бамята и гответе още около 2 минути, като разтърсвате тигана няколко пъти. Добавете доматите и гответе на силен огън няколко минути, докато си пуснат сока. Прибавете 1/2 ч.ч. вода, похлупете с капак и гответе докато омекне бамята (около 10 минути). Овкусете със сол и сервирайте.
Източник:receptite