Необходими продукти
• 500 мл оцет
• 250 мл вода
• 4 скилидки чесън, едро нарязани
• 1 ч.л. зърна черен пипер
• 4-5 лентички лимонена кора, без бялото
• дафинови листа
• 2 ч.л. сол
• 5-6 стръка мащерка
• зехтин (може и олио)
• 1 кг култивирани гъби кладница
Начин на приготвяне
В дълбока тенджера се кипват оцетът, водата, чесънът, пиперът, солта и мащерката на тих огън 30 минути. Добавят се почистените гъби и се варят около 10 минути, след което се отцеждат в гевгир. Отцедените гъби се слагат в буркан, добавят се лимоновата кора и дафиновият лист. Зехтинът се загрява без да кипва и гъбите се заливат с него до гърлото на буркана. След 2 седмици са готови за консумация, но трайността им е 3-4 месеца. Може да сложите и други подправки - копър, кориандър, джинджифил.
Източник:receptite