Необходими продукти:
- 1 1/2 ч.ч. зрял фасул
- 1 глава лук
- 2 домата или 2 с.л. доматено пюре
- 1 морков
- 1 червена чушка (ако е сушена е по-добре)
- 4 с.л. олио чубрица джоджен сол
Приготвяне или как се готви ястието:
- Измийте фасула, сложете го в тенджера с 2.5 л вода.
- Варете на средно силен огън, около 30-40 мин. (сменете поне веднъж водата, за да няма неприятни газови емоции).
- Добавете наситно нарязания лук, чушката (ако е суха, предварително я подгответе, като я оставите да поомекне в топла вода), доматите или пюрето, моркова - на кубчета.
- Продължете с варенето, което най-вече зависи от сорта на фасула.
- Малко преди да отстраните от котлона добавете чубрицата, като я стриете между дланите си, ако е сушена, джоджена на цели листенца, дори да е сух и добавете олио.
- Посолете и махнете от огъня.
*Бележки: Ако желаете, може вместо да добавяте олиото, да направите запръжка с 4 с.л. и 1 ч.л. сладък червен пипер. А, може и да запържите в олиото преди да сложите пипера - нарязания на ситно лук.