Продукти:
• Охлюви – 300 гр.
• Ориз – 100 гр.
• Лук – 1 глава
• Масло – 50 гр.
• Доматено пюре – 3 с.л.
• Сол
• Морков – 1 бр.
• Целина – 40 гр.
• Дафинов лист – 1/2
• Черен пипер на зърна – 10 бр.
• Магданоз
Начин на приготвяне:
Охлювите се попарват във вряща вода за 10 мин.. Измиват се няколко пъти и варят с нарязаните моркови, целина, сол, дафинов лист и черен пипер, като врат 1 час и половина. Изваждат от черупките, изрязва се месестата част, а бульона се прецежда. Лукът се нарязва на дребно и се запържва, прибавя се почистеният и измит ориз, след като се задуши оризът прибавя се и месото на охлювите цели или нарязани на парченца. Разбърква се 2-3 минути и се залива с бульона от охлювите, зеленчуците и подправките. ВАЖНО!!! Като спазваме съотношението на ориза към бульона 1 към 3. Преди да свалим от котлона поръсваме със ситно нарязаният магданоз.