Необходими продукти:
За блата:
175 г масло
175 г захар
3 яйца
150 г самонабухващо брашно
25 неподсладено какао на прах
За крема:
1,5 с.л. желатин
350 мл прясно мляко
65 г царевично нишесте
100 г захар
225 г бял шоколад
2 сл.л бял ром
350 г заквасена сметана
Начин на приготвяне:
- Разбийте маслото и захарта до гладък крем и постепенно прибавете яйцата. Накрая добавете пресятото брашно и какаото. Подмажете формата, в която ще печете блата и застелете с хартия за печене. Излейте готовата смес, загладете, поставете в предваригелно нагрята до 180°С фурна и печете 20-25 минути. Обърнете блата върху телена скара да се охлади. Срежете го хоризонтално на три части с остър назъбен нож или здрав конец.
- За крема - накиснете желатина в рома за 5 минути и поставете купичката на водна баня, за да се стопи желатина. Разбийте около 1/3 от млякото с царевичното нишесте. Загрейте останалото мляко със захарта и прибавете сместа с царевичното нишесте. Варете с бъркане на среден огън, докато се получи гъст и гладък крем. Свалете от огъня и прибавете към него шоколада, като бъркате да се стопи. След това прибавете към крема желатина и сметаната.
- С така получената смес намажете първия блат, отгоре поставете втория и пак намажете. Най-отгоре поставете третия блат. Украсете тортата по желание с част от крема, плодове, шоколадови или захарни пръчици. Оставете в хладилника да се стегне и охлади.
10-12 порции
Източник: Личен архив