Необходими продукти
10 квадратни филии хляб
150 г натурален шоколад
85 г масло
250 г заквасена сметана
200 г крем фреш
4 с.л. портокалов сок
110 г захар
3 яйца
Начин на приготвяне
- Смесете в един съд шоколада, маслото, сметаната, крем фреша, портокаловия сок и захарта. Сложете съда на водна баня или в микровълнова фурна да се растопят маслото и шоколада. Разбъркайте, докато се получи гладка смес и към нея внимателно добавете предварително разбитите яйца.
- Изрежете корите на филийките хляб и нарежете всяка филийка на четири триъгълника. Излейте слой около 1 см от шоколадовата смес в тава и подредете половината хлебни триъгълници, като леко се застъпват. Отгоре излейте половината от останалата смес. Наредете още един слой хляб, а върху него изсипете последната част от сместа.
- Покрийте тавата с найлоново фолио и оставете в хладилника за 4-5 часа. После махнете фолиото и печете пудинга 30-35 минути в предворително загрята до 180°С фурна, докато горният слой хляб стане хрупкав, а шоколадовата смес се втвърди. Сервирайте десерта топъл.
6 порции
Източник: Личен архив