Необходими продукти
За блата:
200 г чаени бисквити
85 г разтопено масло
За пълнежа и топинга:
500 г сирене рикота
175 г захар
4 яйца
1 ванилия
225 г заквасена сметана
За кайсиите в мед:
175 г кайсии – пресни, сушени или от компот
4 с.л. мед
1с.л. лимонов сок
55 г нарязани орехови ядки
Начин на приготвяне
- За блата – подмажете тавата и застелете с хартия за печене, натрошете бисквитите на фини трохи, смесете с разтопеното масло и пресовайте на дъното на тавата. Сложете в хладилник за 15 минути.
- Разбийте рикотата с половината захар, прибавете яйцата и ванилията. Изсипете тази смес върху блата и печете 1 час в предварително загрята фурна на 150°С. Извадете чийзкейка от фурната и оставете за 5 минути. Разбийте останалата захар със сметаната и излийте върху чийзкейка, върнете го във фурната за 5 минути, извадете го и го оставете да се охлади. Съхранявайте в хладилника до момента на поднасянето.
- Нарежете кайсиите, сложете ги в тенджера с меда, лимоновия сок и ореховите ядки. Загрейте леко, докато медът се стопи. Нарежете чийзкейка и сервирайте украсен с лъжица от кайсиите. Кайсиите могат да се сервират топли или студени.
6-8 порции
Източник: Личен архив