Необходими продукти
За блатовете:
150 г масло
150 г захар
2 лимона или лайма
4 яйца
85 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
110 г смлени бадеми
За глазурата:
350 г пълномаслено крем сирене
3 с.л. лимонов сок
150 г пудра захар
Начин на приготвяне
- За пандишпанения блат – разбийте маслото, захарта и настърганата кора на двата лимона или лайма, докато се получи пухкава смес. Прибавете жълтъците, после пресятото брашно, смесено с бакпулвера и след това смлените бадеми. В отделна купа разбийте белтъците на сняг и добавяйте с бъркане по лъжица от тях към сместта за блат.
- Разделете сместта на две и опечете двете части в две подмазани и с хартия за печене на дъното тави или в подготвена по същия начин една тава - последователно. Печете около 30 минути, докато забодена клечка за зъби излиза суха. Охладете за 10 минути в тавата и извадете блатовете върху телена решетка да изстинат напълно.
- За глазурата – разбийте крем сиренето, добавете лимонов сок и пресятата пудра захар. Бъркайте силно да се получи гладка смес. Разделете я на две. С половината покрийте единия блат, поставете отгоре втория блат и намажете останалата смес. Украсете с настъргана кора от лайм или лимон.
8 порции
Източник: Личен архив