Необходими продукти
За основата:
100 г орехи
175 г чаени бисквити
85 г разтопено масло
За пълнежа с извара:
125 г меко масло
200 г захар
500 г извара или сирене рикота
4 яйца
110 г смлени бадеми
55 г пшеничен грис
1 голям лимон
200 г пресни ягоди
1 с.л. брашно
20-30 г пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне
- Запечете леко ядките в тава за 7-8 минути, оставете ги да се охладят и ги нарежете на дребни парченца. Натрошете бисквитите, разбъркайте ги с ядките и разтопеното масло и пресовайте сместа върху намаслена тава, застлана с хартия за печене. Запечете за 10 минути.
- За пълнежа – разбийте маслото в голяма купа, добавете захарта и сиренето и бийте до гладка смес. Прибавете жълтъците един по един, сипете бадемите, гриса, настърганата кора и изцедения сок от лимона. Оваляйте ягодите в брашното и добавете към сместа. Оставете да престои 10-15 минути. В отделен съд разбийте белтъците на сняг. Разбъркайте една лъжица от белтъците в сместа за чийзкейк и тогава добавете и останалите.
- Изсипете върху основата във формата и печете 1 час, докато стегне. Оставете да се охлади напълно и извадете от тавата. Съхранявайте в хладилник до момента на сервирането. Поднесете чийзкейка посипан с нарязани ягоди и пудра захар.
10 порции
Източник: Личен архив