Необходими продукти
1 чаша масло
1 чаша пудра захар
2 яйца
орехи
брашно
За крема:
1/2 чаша масло
3 лъжици пудра захар
ванилия или настъргана лимонова кора
Начин на приготвяне
- Разбиват се маслото и захарта. Прибавят се едно по едно яйцата и по малко брашно, докато се получи умерено твърдо тесто, от което се късат малки топчета. Слагат се в намазана с масло лъжичка и се притискат, като излишното тесто по ръба на лъжичката се обрязва с нож. Получените жълъдчета се нареждат в намазана с масло тава така, че плоската им страна да остане отдолу. Пекат се до бледорозово в умерена фурна.
- Междувременно от маслото и захарта се приготвя кремът, който се ароматизира с ванилия или лимонова кора. След като изстинат, бисквитите се съединяват две по две с тънък пласт от крема и широката им част се потапя в разреден мармалад или в разтопен шоколад (приготвя се от 100 г шоколад, който се загрява на водна баня с 2 лъжици мляко) и веднага след това се овалват в счукани орехи.
3. Готовите жълъдчета се подреждат в голяма чиния и се оставят да изсъхнат.
Източник: Личен архив