Необходими продукти
1 чаша мас
2 чаши захар
1 чаша кисело мляко
2 амонячни соди
1 равна лъжичка сода бикарбонат
6 яйца
щипка сол
около 1/2 кг брашно
Начин на приготвяне
- Яйцата се разбиват със захарта на пяна. Прибавят се разтопената мас и киселото мляко, в което е разтворена содата бикарбонат. Брашното се пресява с амонячната сода, смесва се с останалите продукти и се омесва меко тесто.
- Тестото се разточва на лист с дебелина около 2-3 мм и се нарязва на тънки лентички, които се увиват около фунийки с дължина около 8-10 см (могат да се направят от картон или станиол). При навиването лентичките трябва леко да се застъпват. Намазват се с разбито яйце и се пекат до порозовяване в умерена фурна.
- След изпичането станиолът се изважда и фунийките се пълнят с разбита сметана или с друг крем.
Източник: Личен архив