Рецепта за масленки с бяла глазура

Коментари · 290 Прегледа

Стара рецепта от времената, когато не всички са разполагали с хладилник. Сладките могат да се съхраняват известно време на стайна температура.

Необходими продукти

250 г брашно

125 г маргарин (или масло)

150 г захар

2 яйца

настъргана лимонова кора

За глазурата:

200 г захар

1 белтък

лимонов сок

Начин на приготвяне

  1. Брашното и маргаринът се стриват на трохи. Прибавят се захарта, лимоновата кора и яйцата и се замесва тесто. Ако тестото лепне, се прибавя още малко брашно. Готовото тесто се оставя да почине 1 час в хладилника.
  2. След това тестото се разточва на кора с дебелина 3-4 мм, която се нарязва с формички. Сладките се пекат в умерена фурна и още докато са топли, се намазват с глазурата, приготвена от захарта и белтъка (ако е много гъста, се прибавят няколко капки лимонов сок). Глазурата може да се оцвети, като вместо лимоновия сок се прибави гъст малинов, вишнев или друг подходящ сироп.
  3. Глазираните масленки се оставят да изсъхнат, след което могат да се приберат в кутия.

Източник: Личен архив

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg