Необходими продукти
250 г брашно
125 г маргарин (или масло)
150 г захар
2 яйца
настъргана лимонова кора
За глазурата:
200 г захар
1 белтък
лимонов сок
Начин на приготвяне
- Брашното и маргаринът се стриват на трохи. Прибавят се захарта, лимоновата кора и яйцата и се замесва тесто. Ако тестото лепне, се прибавя още малко брашно. Готовото тесто се оставя да почине 1 час в хладилника.
- След това тестото се разточва на кора с дебелина 3-4 мм, която се нарязва с формички. Сладките се пекат в умерена фурна и още докато са топли, се намазват с глазурата, приготвена от захарта и белтъка (ако е много гъста, се прибавят няколко капки лимонов сок). Глазурата може да се оцвети, като вместо лимоновия сок се прибави гъст малинов, вишнев или друг подходящ сироп.
- Глазираните масленки се оставят да изсъхнат, след което могат да се приберат в кутия.
Източник: Личен архив