Необходими продукти
350 г обелени смлени бадеми
1 лъжица настъргана лимонова кора
300 г захар
3 белтъка
щипка сол
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне
- 300 г от бадемите се смесват с лимоновата кора и 150 г захар. Белтъците се разбиват със солта на сняг и към тях постепенно се прибавя останалата захар, като се бие, докато се получи твърд сняг. Добавя се и бадемовата смес и се разбърква с дървена лъжица.
- Тестото се разстила върху дъска, поръсена с останалите бадеми, на пласт с дебелина 3 мм. Разделя се на 35 парченца, които се оформят на топчета и се подреждат в намазана с масло и поръсена с брашно тава. Оставят се да съхнат 2 часа.
- Топчетата се пекат в загрята до 150 градуса фурна до златист цвят - не бива да стават кафяви, защото ще нагорчават. Изваждат се и докато са още топли, се поръсват с пудра захар. Подходящи са към кафе и чай.
35 броя сладки
Източник: Личен архив