Необходими продукти
За тестото:
225 г брашно
150 г масло
2 с.л. захар
1 жълтък
3 с.л. студена вода
За пълнежа:
5-6 зрели нектарини, обелени и нарязани
225 г пресни боровинки
Начин на приготвяне
- За тестото - пресейте брашното в купа. Смесете с маслото и разтрийте сместа, за да се получат трохи. Сипете захарта и разбъркайте. Разбийте жълтъка с водата, добавете в купата и направете тесто. Измесете го леко да стане гладко, увийте в найлоново фолио и сложете в хладилника за 30 минути.
- Разточете тестото, изрежете от него лента, дълга колкото да обиколи горния ръб на тавата, в която ще печете пая. Навлажнете леко тестената лента и я залепете по ръба на тавата. Ширината на лентата тесто съобразете таке, че половината да остане над ръба на тавата. Подмажете дъното на тавата и сложете останалото тесто. Подредете нарязаните нектарини и боровинките върху подложката от тесто. Завийте навътре тестото, което стърчи над ръба на тавата. Така плодовете по краищата са покрити, а в средата открити и след изпичане се получава много красив изглед на пая.
- Печете сладкиша около 40 минути в загрята до 180°С. Сервирайте го топъл или студен, по желание гарниран с разбита сметана или сладолед.
6 порции
Източник: Личен архив